Industrijski stil


Obožujem velike odprte prostore, grobe "nedokončane" stene pa mi dajejo nek poseben občutek, ki ga je težko opisati.
Ta stil je drugačen od tipičnega modernega in minimalističnega načina oblikovanja, tukaj ni "sterilnih" belih površin, pri tem stilu je pomemben "dirty damaged look" ter veliko jekla in kovinskih površin.
Industrijski stil interierja je združen z visokimi okni, povečini od tal do stropa, betonska ali lesena tla, veliko jeklenih ali kovinskih površin ter  usnjenega pohištva.
Veliko ljudem se ta način oblikovanja zdi hladen ter nedomač, vendar se motijo.
S pravo organizacijo ter postavitvijo pohištva in barvami sten, je lahko prostor še kako topel ter domač.
Ponavadi se takšni tipi stanovanja pojavljajo v zapuščenih, vendar obnovljenih tovarnah, ali pa v večstanovanjskih stavbah, čisto na vrhu oziroma celo podstrešju, v Sloveniji jih ne vidimo pogosto, so pa zelo značilni za Ameriko.
Stanovanja ohranjajo odprt prostor, stenske pregrade so tako rekoč skoraj prepovedane, ampak se da brez njih lepo ločiti prostore.

Lep primer je stanovanje v seriji New Girl, kjer živijo Jessica, Nick, Schmidt in Winston.
V tem stanovanju se prepletajo različni stili vseh karakterjev, vsak je drugačen in vsi so "prispevali" k izgledu ter domačnosti njihovega doma, pa čeprav je to le kulisa, ki so jo postavili za potrebe snemanja, izgleda pristno.


Najboljša stvar pri industrijskem stilu interierja je ta, da se da tak izgled dosečti z malo denarja, ker je več ali manj minimalističen.
Opečnate stene, beton ali jeklene površine so odlična kombinacija, pa tudi predelani stoli, mize, predmeti kupljeni na bolšjem sejmu, lesene police in druge ( predvsem reciklirane ) stvari, doprinesejo k takemu stilu.
Vendar pa je treba biti pozoren na detajle in na ravnotežje pri opremljanju, da na koncu ne  izpade kot skladišče stare krame.

Stanovanje s pridihom steampunk ter vintage stila oblikovalca Paula Duță.

Detajli in pohištvo


Menim, da bi v Sloveniji morali več obnavljati stare zapuščene tovarne ter objekte, in iz njih ustvajati nove stanovanjske in družabne prostore, in ne vedno znova graditi nekih novih večstanovanjskih blokov ter stavb, ki tako ali tako na koncu niso dokončane zaradi takšnih in drugačnih zgodb.
Resda, bi se morali taki objekti temeljito obnoviti, ampak bi bilo po mojem bolj pametno izkorostiti že obstoječ prostor, ga obnoviti ter preurediti za bivanje, in vložiti bistveno manj denarja na kot pa nespametno vlaganje v novogradnje.
Žalostno je, da na koncu zaradi nespametnih odločitev propada vse - tako nove kot stare zgradbe.

Till next time...


Komentarji

Priljubljene objave